Нарастващи цени: Германия на рекордно високо ниво

Известно е, че пазарът на недвижими имоти е изключително податлив на икономически и социални промени в една държава. Всъщност през последната година, като доказателство за това, в повечето европейски столици цените на имотите се сринаха. Причината е проста. Липсата на възможност потенциалните инвеститори да разгледат или приключат покупката на имот, е накарала самите собственици да намалят продажните цени за такива имоти, които ще бъдат закупени.

Опит, който бихме могли да определим като отчаян, насочен към поддържане на националната икономика. В днешната рубрика ще анализираме много специфичен феномен, който е засегнал няколко европейски държави през периода след пандемията. Тази, свързана с увеличението на цените на имотите. Днешният герой е Германия, държава, в която цените на жилищата са се повишили с почти 10% на годишна база още през първото тримесечие. Голямо увеличение, което потвърждава възходящата тенденция, която е постоянна поне десетилетие. Сега нека видим дали в тази страна може да се генерира балон с недвижими имоти, както се страхуват мнозина.

Следователно в днешната колона ще се опитаме да анализираме подробно каква е настоящата ситуация и как може да се развие през следващите месеци. Така че, ако сте готови и заинтригувани от темата ... можем да започнем!

В друг исторически момент такова значително увеличение не би предизвикало същия шум, който получава през този период. Записаният днес е най-големият икономически скок през последните 10 години. Но защо Германия не е спряла дори по време на пандемия, която е поставила на колене всички международни икономики?

Има различни причини, които оправдават този резултат. На първо място си спомняме как Германия, първата европейска икономика, има много ниски лихвени проценти. Спомняме си и експанзивната парична политика на Европейската централна банка и не на последно място отличното икономическо състояние на страната. Ако това вече беше плодородната почва за осигуряване на постоянен растеж по отношение на цените на имотите в страната, също трябва да се обмислят допълнителни допълнителни условия. По време на извънредната пандемия германската строителна индустрия претърпя сериозни реакции. Причината ? Главно липсата на суровини като стомана, дърво и материали за топлоизолация (основни за този сектор).

Причина защо увеличението на цените на вече съществуващи къщи е по-физиологично. Но това не е всичко. Трябва също да се има предвид, че правителството е предприело различни маневри за избягване на икономическа криза. Например законът за замразяване на наемите в столицата Берлин, за който говорихме в една от предишните ни рубрики.

Доста критична ситуация, при която по-нататъшното нарастване на пазарните цени беше единственото решение. Мюнхен и Франкфурт са в полезрението на експертите от индустрията, тъй като те са единствените два града с най-голям риск от жилищен балон в света. Но според германската обществена банка за възстановяване KFW няма причина да се тревожим.

Не знаем как ще се развие тази ситуация. Ето защо не можем да дадем определени прогнози. Но ако искате да научите повече за тази и много други теми, свързани с пазара на недвижими имоти (и не само), просто трябва да сте в течение тук! Винаги и само на Realigro!

Подобни публикации

Търсене в Realigro

 

    сметка Realigro

    Информационен бюлетин

    • Twitter
    • Facebook
    • LinkedIn
    • Instagram
    2005-2024 REALIGRO REAL ESTATE LTD. All Rights Reserved - VAT Nr: 893969932
    Neikos Digital Agency
    1. Предпочитания

      Предпочитания За по-добро използване на сайта Realigro, настройте вашите предпочитания за език, валута, квадратни метри или квадратни инча.

      Задайте сега Да не се показва отново
    BB