Падане на цените в Саудитска Арабия: може би кризата е приключила

Според докладите цените на къщите в Саудитска Арабия са били най-лошите в целия свят до септември. Индексът на недвижимите имоти всъщност намалява с 6%. Каква е настоящата ситуация в Саудитска Арабия?

Ето данните за предходната година:
• Цените на жилищните площи паднаха с 6.3% през 2018 г.
• Цените на апартаментите са паднали с 3,5%
• Цените на вилите са паднали с 4,7%
• През 2018 г. индексът на жилищните имоти намалява с 0,7%

Следователно като цяло говорим за не прекомерен срив, но въпреки това да не се подценява. Вярваме, че това обстоятелство е налице и все още е от 2016 г. Защо можем да говорим за бавно възстановяване?

Спадът на цените може да приключи, защото има бавно възстановяване. По-специално през първите седмици на септември цените на апартаментите се повишиха с 0,5%. (ако се коригира към инфлацията, тя се нарича 1,3%). В столицата на Саудитска Арабия, Рияд, цените на апартаментите останаха непроменени през последните три месеца. Дори в луксозния сегмент се говори за леко увеличение.

Но кой насърчи инвестициите в недвижими имоти? И най-вече защо?
През последните години саудитците прекарват внимателно своите "петродолари", връщайки се от преживяванията от 80-те години. По този начин те избраха да изберат удобен пазар, който вероятно щеше да отстъпи с времето: този за недвижими имоти.

Освен това трябва да се отбележи, че след рецесията през 90-те през 2009 г. беше приет закон за чуждестранните инвестиции. Тази инициатива позволява и позволява на несаудитите да притежават частно местожителство, при условие че получат лиценз от Министерството на вътрешните работи. За да се избегнат каквито и да било форми на спекулации обаче, е необходимо да изминат пет години, преди да се продаде имот. Единственото ограничение е забраната за закупуване на недвижими имоти в светите градове Мека и Медина. (В тези случаи лизинговите договори са възможни, но не трябва да надвишават две години).

Следователно е лесно да се разбере как през последните години интересът към арабските недвижими имоти се увеличава, като се има предвид и удобството при закупуване на имот дори за чужденец.
След като след това забелязах, че искането за закупуване на имот се е материализирало непрекъснато и постоянно, е лесно да се разбере как от страна на предлагането е било правилно да се увеличат цените. Малко за подобряване на местната икономика, малко за присвояване на повече стойност на актив, който набира все по-голям интерес.

Въпреки че икономиката трябва да претърпи физиологично забавяне, добивите, произтичащи от недвижимите имоти, обаче изглеждат повече от положителни.
Ето защо търсенето и предлагането са на едно и също ниво и при надлежните предпазни мерки, придружени от правилните местни политики, вероятно човек ще стигне до обща продуктивна и балансирана ситуация.

Търсене в Realigro

 

    сметка Realigro

    Информационен бюлетин

    • Twitter
    • Facebook
    • LinkedIn
    • Instagram
    2005-2024 REALIGRO REAL ESTATE LTD. All Rights Reserved - VAT Nr: 893969932
    Neikos Digital Agency
    1. Предпочитания

      Предпочитания За по-добро използване на сайта Realigro, настройте вашите предпочитания за език, валута, квадратни метри или квадратни инча.

      Задайте сега Да не се показва отново
    BB