Цените в ОАЕ продължават да падат: какво се случва с недвижимите имоти

Факт е: пазарът на жилищни имоти в Дубай преживява критичен период, характеризиращ се с експоненциално превишаване на предлагането. Спадът започна още в края на 2018 г. със средна месечна стойност от 8%. Но това не е всичко. Като цяло, тази земя толкова емблематична и представителна за най-необуздания лукс, особено по отношение на собствеността,
намери дефицит и в луксозния сегмент.

По-подробно, цените на вилите са намалели с 8,97% (-7,5%, коригирани спрямо инфлацията) през разглеждания период. Добавете към това дълбоката депресия на пазара в Абу Даби. В действителност, вече през февруари, спадът в индекса на цените в жилищния сектор спадна с 7,12%, както по отношение на лукса, така и на по-достъпните имоти.

Защо обаче инвеститорите не успяват да се доверят и не инвестират, както преди?
Доскоро закупуването на имот в тези райони би било синоним на реална дълготрайна инвестиция през годините по отношение на стойността. Днес обаче, предвид широкоразпространената икономическа несигурност и най-вече предложение, което е твърде непропорционално на настоящото търсене.

Освен това през 2018 г. около 40 000 единици бяха добавени към общия брой жилища в Дубай и само 8 000 към този в Абу Даби, достигайки 251 000 души.

Сред различните елементи, които са силно засегнали тази много нестабилна ситуация, си спомняме:

• Федералната ипотечна капачка, въведена през 2013 г., предотврати покачването на цените на жилищата в Абу Даби и Дубай.
• пазарът също е бил засегнат от прилагането на данък добавена стойност (ДДС) през януари 2018 г. 5% ДДС в момента се прилага само за продажби на жилища три години след приключването на проекта. Продажбите в рамките на три години след завършване имат ставка на ДДС от 0%.
• Отделът за територията на Дубай наскоро удвои таксите за регистрация на имоти от 2% на 4%, за да намали търсенето на недвижими имоти.

Като цяло обаче икономиката на ОАЕ е отбелязала увеличение в сравнение с 2018 г., след периода на застой от предишни години. Според прогнозите икономическият растеж трябва да бъде ускорен благодарение на подкрепата на множество дейности.

Що се отнася до брутния доход от наеми в Дубай, сега те казват, че са умерени.
Апартаментите, които в момента се намират в красивия Дубай, продават за около 4 400 долара за квадратен метър. Желаейки да направят по-подробен анализ:

• Средно големи апартаменти: средно $ 5,900 на квадратен метър (кв. М)
• По-малките апартаменти (90 кв.м.) са по-евтини, с продажба на около 4 400 долара на квадратен метър.
• Въз основа на проучванията от предишни години, ние си представяме, че значително по-малки апартаменти от, да речем, 70 квадратни метра. и по-долу, той може да печели доход от наем до 7%.

В заключение можем да кажем, че доходността в Дубай е стабилна, но дните, в които Дубай е генерирал стратосферни възвращаемости, вече са приключени.

Търсене в Realigro

 

    сметка Realigro

    Информационен бюлетин

    • Twitter
    • Facebook
    • LinkedIn
    • Instagram
    2005-2024 REALIGRO REAL ESTATE LTD. All Rights Reserved - VAT Nr: 893969932
    Neikos Digital Agency
    1. Предпочитания

      Предпочитания За по-добро използване на сайта Realigro, настройте вашите предпочитания за език, валута, квадратни метри или квадратни инча.

      Задайте сега Да не се показва отново
    BB