Естония и все по-високите цени: увеличение с бавни темпове

След седем години на прекомерно нарастване на недвижимите имоти в Естония, изглежда, че този период се забавя поради увеличаването на лихвите по ипотечните кредити и, като цяло, затъмнението, което страната преживява по отношение на икономически растеж.

Понастоящем търсенето намалява, но строителните обекти, посветени на жилищното строителство, изглежда не се прекъсват. Опитваме се да анализираме подробно какво се случва.

В Талин, столицата, средната цена на имотите се е увеличила с 3,5%. Всъщност се говори за 1843 на квадратен метър. Ако обаче тези цени бъдат дефлирани, ще бъдат получени цифри, които не са толкова далеч от наличните през 2018 г.

Средната цена на жилищата в Естония, до третото тримесечие на миналата година, се е увеличила с 5%, докато за апартаментите говорим за процентен дял от 0.24%.

Да видим заедно как този феномен се е разпространил в основните естонски реалности. Припомняме, че най-бавният растеж е регистриран в столицата Талин.

• В град Тарту, вторият по големина и значимост град (всъщност определян като интелектуален капитал на Естония), цените на апартаментите се повишиха с 2.85% (-0.71% поради инфлация), с повишение в различните тримесечия съответно от 3.42% през второто тримесечие на 2018 г., 12.91% през първото тримесечие на 2018 г., 7.78% през четвъртото тримесечие на 2017 г. и 6.3% през последното.

• В град Пярну, най-желаната лятна дестинация в страната, разположена в южната част на страната, цените на апартаментите скочиха с 15.5% (11.55% дефлирани), от годишните повишения от 9.97% през Q2 2018 11,55% през първото тримесечие на 2018 г., 12,51% през четвъртото тримесечие на 2017 г. и 0,1% през последното тримесечие на 2017 г.
Следователно в Естония, с изключение на Талин, цените на апартаментите се повишиха с 3,92%, което обаче бе рязък спад от увеличението на годишна база от 10,63% през третото тримесечие 2017 г., вместо в повечето градове, като например преди това анализирахме.

Колко струва закупуването на нов имот?
Новите апартаменти започват от 2300 до 5000 евро на квадратен метър. в центъра на града, докато се говори за диапазон от 1500 до 2200 евро на квадратен метър. в жилищни квартали.
Като цяло търсенето намалява, като се има предвид, че договорите за продажба са намалели числено, достигайки 48 000 единици годишно. Талин очевидно е сигнализирал за още по-голямо намаление, което е само 6%.

Друга причина, която доведе до общо забавяне на икономическата ситуация в Естония, е прекомерното увеличение на данъчната тежест. Следователно инвеститорите са все по-малко склонни да купуват имот, ако, разбира се, осъзнават факта, че при вече прекомерни разходи ще бъде добавена значителна данъчна тежест.

Въпреки че ситуацията е много нестабилна, не трябва да се отчайваме. Според икономистите, всъщност, този застой е предопределен да спре, което позволява на инвеститорите да проникнат отново на естонския пазар на недвижими имоти, без страх.

Търсене в Realigro

 

    сметка Realigro

    Информационен бюлетин

    • Twitter
    • Facebook
    • LinkedIn
    • Instagram
    2005-2024 REALIGRO REAL ESTATE LTD. All Rights Reserved - VAT Nr: 893969932
    Neikos Digital Agency
    1. Предпочитания

      Предпочитания За по-добро използване на сайта Realigro, настройте вашите предпочитания за език, валута, квадратни метри или квадратни инча.

      Задайте сега Да не се показва отново
    BB