Холандският пазар на недвижими имоти може да изстине: ето защо!

Един от най-напредналите нации в света, отворен и с един от най-силните БВП в абсолютни стойности, Холандия изглежда изпитва някои трудности на пазара на недвижими имоти. Родината на Ван Гог изглежда живее в една от най-известните му картини: звездна нощ, лишена от форма и преди всичко объркваща.

След месеци на прегряване, всъщност, недвижимите имоти на Холандия изглеждат замразени, заснет от ледения вятър на кризата. Според статистически данни, цените продължават да се покачват, рискувайки да достигнат историческия таван. Но проблемът е друг. Успоредно с това увеличение бяха открити някои много сериозни спадове по отношение на търсенето. В страната се купуват все по-малко къщи. Достатъчно е да се каже, че през последното тримесечие на миналата година около 8% от домовете бяха продадени по-малко, отколкото през 2017 г. (на наистина високи цени).

В някои области, както и в столицата Амстердам, броят на договорите за покупка и продажба е почти отменен. В действителност, много инвеститори са тези, които, принудени от тази ситуация, толкова неудобни, предпочитат да подпишат договор за наем.
Все повече хора не могат да поемат тези разходи и да изберат алтернативни решения. За да усложни тази ситуация, има и присъствие на проекти в процес на изграждане на около 80 000 нови жилища през 2019 г., които вероятно няма да бъдат продадени веднага. Имотите останаха на пазара за около 25 дни през 2017 г. и за период от 28 през 2018 г. Днес обаче имотът остава на пазара на недвижими имоти повече от месец, понякога без особен интерес от страна на търсенето.

Що се отнася до сегментирането на инвеститорите, местните купувачи са все по-малко. Може би това е единственият положителен елемент за холандската икономика, тъй като приносът на чуждестранния капитал, особено на заможните граждани, води до по-широко отваряне към международния пазар.
Една от малкото силни страни на тази страна се дължи на все още силна и солидна икономика и на голямата чувствителност към устойчивостта, също и в сферата на недвижимите имоти.

Многократно сме намирали Холандия на върха на „зелените“ и „умните“ графики. Например бумът в малки къщи се е зародил в тази земя, която успява да съчетае концепцията за малки къщи с тази на функционалността по отношение на опазването на околната среда.
Вероятно такава драматична ситуация, ако се е случила в друга нация, би причинила много по-критични и необратими щети. Дори и в този случай Холандия успява да се справи добре, благодарение на една наистина завидна държавна, икономическа и социална система.

Ето защо се надяваме, че след няколко месеца Нидерландия може да възстанови титлата на икономическа власт, преодолявайки тази критична и тревожна фаза.

Подобни публикации

Търсене в Realigro

 

    сметка Realigro

    Информационен бюлетин

    • Twitter
    • Facebook
    • LinkedIn
    • Instagram
    2005-2024 REALIGRO REAL ESTATE LTD. All Rights Reserved - VAT Nr: 893969932
    Neikos Digital Agency
    1. Предпочитания

      Предпочитания За по-добро използване на сайта Realigro, настройте вашите предпочитания за език, валута, квадратни метри или квадратни инча.

      Задайте сега Да не се показва отново
    BB