Армения и пазарът на недвижими имоти: зашеметяващ растеж

Сред различните нации, които най-много привличат интереса на потенциалните инвеститори, със сигурност не бихме могли да позволим на една наистина уникална страна да ни избяга. Днес ние сме в Евразия, в област, която в историята е главен герой на важни събития от икономическа гледна точка, но преди всичко от социална гледна точка. Името, присвоено на тази държава, е резултат от „езиково - културен съюз между различните съседни народи. Люлката на цивилизацията Урарту, страната, която управлява луда евразийския пазар на недвижими имоти, е Армения!

Според статистически данни, в действителност, броят на сделките с недвижими имоти, които се проведоха през последните две години в Армения, достигна 15,230, което е с 30% повече в сравнение с 2018 г. и 24% в сравнение с 2017 г. Но в кои провинции, в подробности, Беше ли записан този бум на недвижими имоти? Следвайки намаляващия ред, идентифицираме столицата Ереван (35%), следвана от Котайк (11%), провинция Арарат (8,8%), Армавир (8%), Гегаркуник (7,7%), Лори (7%). 7,1%), Арагацотн (6,1%), Ширак (5,2%), Тавуш (4,8%) и накрая Сюник (4,5%).

Не на последно място, провинция Вайоц Дзор с най-малко транзакции (2.1%), но все още важна за пазара на недвижими имоти.
Повечето сделки са посветени на сключването на договори за покупка и продажба на жилища. Но има и лизинг и сделки с лизинг на недвижими имоти.

Въпреки тази очевидно положителна ситуация за Армения, трябва да се помни, че цените на имотите са се повишили в сравнение с предходната година, потвърждавайки факта, че арменският пазар се представя пред света като печеливш и динамичен, толкова много, че може да поеме цени не толкова евтини. Средната цена на квадратен метър за един имот в столицата е нараснала с 1,6%, но най-очевидни от гледна точка на увеличение са тези, докладвани в района на Кентрон (480 000 пиеси на квадратен метър, което съответства на 800 евро).

Определено по-изгодни са тези, регистрирани в района на Нубарашен, със своите 155 300 драми.
Трябва да се отбележи обаче, че ограниченията са били прилагани при сделки с недвижими имоти. На 1 март миналата година правителството на Армения измени закона за борба с изпирането на пари. Затова беше приет един вид законодателен пакет, който да защитава както купувачите, така и собствениците на самите сгради.

В допълнение, в ход са многобройни строителни проекти, които също имат за цел подобряване на международните отношения, за да се благоприятства една по-динамична и по-бърза икономика. Понастоящем имот в Армения остава на пазара за около 40 дни.

 Имайки предвид средната азиатска и европейска стойност, те са малко по-дълги, но все още дават „вълна на оптимизъм както от страна на търсенето, така и от страна на предлагането.
Ето защо се надяваме, че този бум няма да се ограничи само до 2019 г., но ще продължи с една неудържима тенденция, така че тази държава да стане още по-привлекателна и конкурентна на пазара на тухли!

Търсене в Realigro

 

    сметка Realigro

    Информационен бюлетин

    • Twitter
    • Facebook
    • LinkedIn
    • Instagram
    2005-2024 REALIGRO REAL ESTATE LTD. All Rights Reserved - VAT Nr: 893969932
    Neikos Digital Agency
    1. Предпочитания

      Предпочитания За по-добро използване на сайта Realigro, настройте вашите предпочитания за език, валута, квадратни метри или квадратни инча.

      Задайте сега Да не се показва отново
    BB