Недвижими имоти стабилен, но все още много слаб: странният случай на Украйна

В Украйна цените на жилищата най-накрая се стабилизираха. Икономиката показва признаци на възстановяване и, като цяло, пазарът определено е по-проспериращ от обикновено. Но въпреки всичко остава един много важен въпрос: пазарът, който все още е много слаб в сравнение с европейския среден.

Цените на апартаментите са паднали с 4% в сравнение с последното тримесечие на миналата година. Всъщност, за закупуване на имот са необходими около 1,131 долара на квадратен метър. Дори цените на новопостроените апартаменти регистрираха истински срив, точно в 61% в сравнение с пика, идентифициран и засегнат през 2008 г., когато прагът беше този на 2640 долара за квадратен метър.

Тази девалвация е причинена от предходните години, в които Украйна е главният герой на различни, доста трудни ситуации, свързани преди всичко с фаза на административна и правителствена нестабилност.

Това обаче не обезкуражи инвеститорите, които изглеждат категорично оптимистични, въпреки че са докладвани икономически свивания до 10 процентни пункта.

От 2017 г. имотите с размери по-големи от 60 кв.м. за апартаменти и 120 кв.м. за къщите те са подложени на реална данъчна ставка от същите имоти до 1,5% от минималната месечна заплата за всеки, надхвърлящ квадратен метър. Въпреки това, в сравнение с предишната максимална ставка от 3%. Намалението се дължи на силното влияние, предизвикано от увеличаването на минималните заплати от 1 378 UAH до 3 200 UAH в началото на 2019 година.

Ето защо, за още 1 кв.м., собственикът на имота ще бъде задължен да плати максимален годишен данък от около 48 UAH, в сравнение с този, който се очаква през 2016 г. от 41,34 UAH.


Що се отнася до подхода на чужденците на украинския пазар на недвижими имоти, няма особени ограничения по отношение на сделките за покупка и продажба.
Повечето от тях са в щатски долари, докато основните продажби са котирани в гривна, украинската национална валута.

Успокояващ елемент се дава от високата доходност на сградите, особено в столицата. Говори се за диапазон от стойности, вариращи от 7.50% до 10%. Средната цена на метър е 2930 евро на квадратен метър.
И законът за наем? Определено е в полза на собствениците! Нека да разберем защо!

собственикът има възможност да се оттегли от договора за наем без предизвестие и без да подаде жалба до съда, ако наемателят не е платил наема за три последователни месеца. Освен това увеличенията на наемите могат да се договарят свободно. Страните могат да сключат договор, в който се подчертават процедурите за периодични увеличения на наемите, които след това ще бъдат приложени (например въз основа на инфлацията).

Какво да кажем, въпреки че ситуацията е наистина разнообразна, изглежда, че в Украйна не липсва удобство, както от страна на търсенето, така и от страна на предлагането. Със сигурност се надяваме на по-добри времена, за да позволим на тази земя да се издигне до върха, без да се страхуваме от конкурентите!

Търсене в Realigro

 

    сметка Realigro

    Информационен бюлетин

    • Twitter
    • Facebook
    • LinkedIn
    • Instagram
    2005-2024 REALIGRO REAL ESTATE LTD. All Rights Reserved - VAT Nr: 893969932
    Neikos Digital Agency
    1. Предпочитания

      Предпочитания За по-добро използване на сайта Realigro, настройте вашите предпочитания за език, валута, квадратни метри или квадратни инча.

      Задайте сега Да не се показва отново
    BB