Мароко и завръщането на недвижими имоти: обещаващо възстановяване

За разлика от много арабски страни, често измъчвани от вътрешни войни, Мароко се радва на значителна политическа стабилност. Много бързият икономически растеж, спадът на безработицата и многобройните програми за подобряване на жилищните райони, особено в полза на по-малко заможните социални класове, са само част от елементите, които представляват силните страни на Мароко.

Бавната демократизация и отварянето към чужди страни донесоха наистина интересни предимства на тази нация. Първо, секторът на недвижимите имоти.

Както предлагането, така и търсенето са добре пропорционални по отношение на взаимните интереси и стабилността на пазара на тухли. Възвращаемостта за собствениците на сградата е задоволителна дори и в дългосрочен план, докато за потенциалните инвеститори мароканският пазар предлага решения, тясно свързани с художествената област и ориентирани към зелено.

Нека сега анализираме цените на имотите. Според мароканската централна банка, през 2018 г. индексът на националната скала на цените на имотите се е увеличил с 0,9%, бавно и минимално увеличение в сравнение с нулевия растеж от предходната година, този на апартаментите с 1,5% и от исторически вили от 6%.

В началото на годината, през 2019 г., са регистрирани следните увеличения и намаления в основните градове, средната цена на сградите.

Рабат + 3.7%
Касабланка + 1.5%
 Маракеш - 5.5%
 Танжер + 1.7%

Като цяло цените на земята са паднали с 2,4% през 2018 г., след увеличение от 1,8% през 2017 г. и 6% през 2016 г.
Добре е да се помни, че тези ценности са напълно различни от предишното десетилетие, когато рязкото нарастване на БВП не успя да постигне такива задоволителни резултати (в широк смисъл).

Като цяло можем да кажем, че възвращаемостта на мароканския пазар на недвижими имоти се оказва положителна, въпреки че разходите, свързани със сделките, са наистина високи.

Но какви са цените на имотите в Мароко?

Що се отнася до т. Нар. Риад, типичните къщи от мароканската култура започва от 2400 долара за квадратен метър. Риад от 500 квадратни метра достига повече или по-малко 1 милион долара, в сравнение с предишните 1,5 милиона през последните години.
Този спад на цените очевидно е стимулирал търсенето, като е донесъл голяма част от капитала, особено чуждите, в тази топла и очарователна земя във всеки сектор.

Големите дневни помещения, които гледат към плочките, изпълнени с мозайки, са в основата на тези домове, които са особено интересни в Millennials, които желаят, макар и временно, да живеят наистина уникален марокански житейски опит.

Бързо нарастващо търсене и „оферта, която може да я задоволи, те са перфектната и печеливша комбинация от този уникален и силен пазар. Какви са прогнозите за следващите месеци?

Не е лесно да се знае, но можем да се надяваме, че тази положителна вълна може да продължи непрекъснато.

Търсене в Realigro

 

    сметка Realigro

    Информационен бюлетин

    • Twitter
    • Facebook
    • LinkedIn
    • Instagram
    2005-2024 REALIGRO REAL ESTATE LTD. All Rights Reserved - VAT Nr: 893969932
    Neikos Digital Agency
    1. Предпочитания

      Предпочитания За по-добро използване на сайта Realigro, настройте вашите предпочитания за език, валута, квадратни метри или квадратни инча.

      Задайте сега Да не се показва отново
    BB