Исландия: където пазарът на недвижими имоти е в сътресение, а останалите пада

Изглежда парадоксално, но в действителност, в най-студеното място в света, именно Исландия, пазарът на недвижими имоти е най-горещият от цялата планета! Цените на жилищата се повишиха значително през последните години, което накара икономистите сами да се страхуват от проблема с балоните с недвижими имоти.
Основният съперник, който е добре позициониран във всички сектори на икономиката, а не в него, е азиатският Хонконг, който заедно с Нова Зеландия и Канада рязко се ускори. Но защо цените на имотите в Исландия са се увеличили толкова много и преди всичко за толкова кратко време?
 Според ръководителя на националното изследване на жилищата в Исландия проблемът произтича от липсата на нови доставки, от една страна, и от увеличаването на търсенето на недвижими имоти от друга.
Всъщност, много инвеститори, особено чужденци, са решили да донесат капитала си в тази земя, да променят живота си или да живеят алтернативен опит, и следователно, за очевидни нужди, те търсят недвижими имоти в Исландия. Населението е достигнало 330 000 души, което създава както ползи, така и проблеми (включително точно смяна на баланса към търсенето, а не на предлагането).
 Пазарът на недвижими имоти в Рейкявик също е бил бомбардиран с искания за отдаване под наем от множеството млади хора (особено студенти), които нахлуват в страната през последните три години, за да подобрят езика и да направят едно незабравимо образователно изживяване.
Трябва също да се помни, че правителството, опасявайки се от призрака на неизпълнението от 2008 г., което бележи икономическа рецесия в страната, буквално "блокира" някои столици, приемайки значителни ограничения във всички други сектори за исландските граждани. Единственият сектор, който успя да се спаси, именно защото е зависим от външния пазар, беше пазарът на недвижими имоти.
 Новопостроените къщи са увеличили цените си с около 40% в сравнение с миналата година и като цяло можем да кажем, че северната икономика се разраства.
Въпреки това, дълговете на резиденти също се увеличават и се налага да се изправят пред този период на обща криза, като изискват по-големи финансови ресурси за банките, като лихвените проценти стават все по-скъпи.
Самото правителство трябваше да се намеси, за да премахне сегашната криза в почти цялата исландска икономика, като стана първият инвеститор на същите банки. Исландия е земята на парадокс. От една страна, инвазивната икономическа криза, която парализира исландския пазар, от друга, е част от цялата система, която може да бъде единствената движеща сила, способна да съживи цялата икономика.
Следователно обезценяването на короната се възстанови благодарение на притока на чуждестранен капитал, но това не беше достатъчно, за да се възстанови задънена улица. Дали пазарът на тухли ще успее да удвои ценностите до степен, гарантираща пълно възстановяване? Надяваме се, че този „ледников период“ може да приключи възможно най-скоро.

Подобни публикации

Търсене в Realigro

 

    сметка Realigro

    Информационен бюлетин

    • Twitter
    • Facebook
    • LinkedIn
    • Instagram
    2005-2024 REALIGRO REAL ESTATE LTD. All Rights Reserved - VAT Nr: 893969932
    Neikos Digital Agency
    1. Предпочитания

      Предпочитания За по-добро използване на сайта Realigro, настройте вашите предпочитания за език, валута, квадратни метри или квадратни инча.

      Задайте сега Да не се показва отново
    BB