Недвижими имоти в криза: какво се случва в Белгия

Цените на жилищата нарастват, но икономиката пада. Не, за съжаление това не е рекламен лозунг, но това е суровата реалност, която Белгия в момента преживява. Опасява се, че това състояние е в пълен балон. Нека направим крачка назад.

 През последното тримесечие на миналата година общият индекс на цените на имотите в Белгия се увеличи драстично с 3%, след по-нататъшни предишни увеличения, които бяха около 2,5 процентни пункта. В момента цените на жилищата се повишават с 4%, въпреки намаляването на тежестта на инфлацията).

Въпреки всичко, пазарът на недвижими имоти остава оживен в Белгия. Броят на сделките с недвижими имоти всъщност изглежда не е бил засегнат от това обстоятелство. Всъщност е отчетен годишен ръст от 3,7%, а броят на разрешителните за жилищно строителство достигна 35% (около 48 000 искания за жилищно строителство).
След като белгийската икономика излезе от периода на рецесия, който като че ли бе приключил, пазарът на недвижими имоти в Брюксел беше принуден да съживи цените, но не много, тъй като самата национална икономика като че ли гарантираше признаци на бързо възстановяване.

Но това не беше така. Трябва да се припомни, че Белгия е разделена на четири региона, административно независими, поради което, въпреки малките измерения, които характеризират тази държава, не е лесно да се оперира по хомогенна линия на координация на тази територия.
По-специално, в региона на Брюксел цените са се увеличили с 4% на годишна база;
във фламандската Фландрия - 5.08%;
в Валония от 3%.

Мнозина твърдят, че понастоящем някои области са надценени, но знаем, че тази фаза (надявам се) ще бъде само временна и подготвителна за по-солидна и силна възвръщаемост на тази нация на икономическо равнище.
От друга страна, дейността на жилищните сгради изглежда не спира.

В подробности беше установено, че във фламандския регион има бум на разрешителни за пребиваване с 50% повече, отколкото през предходната година, в столицата с 20% и в района на Валония с 10%. Търсенето на жилища също се увеличава, като се предпочитат лизинговите договори, тъй като самите къщи са по-модернизирани и интелигентни от предишните години (основателна причина за инвестиране!).
Положителен елемент е много ниското ниво на лихвите по ипотечните кредити, което насърчава потенциалните инвеститори да не се отказват от белгийския пазар на недвижими имоти.

Какво да се каже, се надяваме, че този балон, въпреки че не е създал особени проблеми за пазара на недвижими имоти, все още може да изригне и да погаси негативните ефекти, които носи със себе си, да позволи на тази нация да се върне на пистата и да се открои, както преди беше. международната икономика.

Подобни публикации

Търсене в Realigro

 

    сметка Realigro

    Информационен бюлетин

    • Twitter
    • Facebook
    • LinkedIn
    • Instagram
    2005-2024 REALIGRO REAL ESTATE LTD. All Rights Reserved - VAT Nr: 893969932
    Neikos Digital Agency
    1. Предпочитания

      Предпочитания За по-добро използване на сайта Realigro, настройте вашите предпочитания за език, валута, квадратни метри или квадратни инча.

      Задайте сега Да не се показва отново
    BB