Пазарът на Макао: крахът

Както добре знаем, ситуацията, която опустошава различните нации както психологически, така и икономически, няма равна. Всъщност не е възможно да се каже, че една държава е повече или по-малко засегната от друга. Критиката се брои към броя на смъртните случаи, инфекциите и от вече изтощения здравен персонал. Секторът на недвижимите имоти, разбира се, също е силно засегнат от тази криза. И една от областите, която страда силно от тази абсурдна историческа фаза, е тази на Макао.
За да разберем напълно размера на отката веднага, ще се опитаме да извършим подробен анализ: преди и след Covid-19.

Предполагаме, че пазарът на недвижими имоти в Макао беше в затруднение, в сравнение със средния за страната, дори преди Коронавируса.
За да потвърдим това, анализирахме ситуацията през 2019 г. В този период средната цена на сделката (за жилищните единици) е спаднала с 3%, в голяма контраст с увеличението от предходната година (+ 5%). Но какво се случи преди този срив?

Пазарът на недвижими имоти в Макао обаче бе подкрепен от множество интервенции, също от инфраструктурен характер, които гарантираха увеличаване на стойността на същите структури (жилищни и нежилищни), присъстващи на територията.
Те включват:
- изграждането на тунел Gongbei, единствената връзка между Zhuhai и моста Хонконг-Zhuhai-Macau
- Тунелът Шенжен-Чжуншан, който ще намали средното време за пътуване между Шенжен и Чжуншан от два часа на по-малко от 30 минути.
- Проектът в района на залива Гуандун-Хонконг-Макао за увеличаване на свързаността, търговията и инвестициите между трите региона.

Важни инвестиции, които обаче изглежда не са достатъчни, за да съживят пазара на Макао.

Всъщност от януари 2020 г. пазарът на недвижими имоти в Макао значително е отслабнал.
Мотивацията трябва да се търси в чувството на несигурност на инвеститорите и особено на разработчиците. Всъщност те си запазват правото да действат, за да избегнат по-нататъшни щети от икономически характер. Има и политическо напрежение. Климатът между САЩ и Китай не е сред най-спокойните. А с продължаващата епидемия всичко изглежда по-малко от подобряването.

Търсенето спада. Но нека да видим подробно как се държат сделките с недвижими имоти в Макао. Числата говорят ясно. Въпреки че няма данни за добивите по договорите за лизинг, за сектора на продажбите на жилища се говори за 23% по-малко обеми. Освен това стойността на самите транзакции падна до 26%. Истинска девалвация, която изглежда значително тревожи целия пазар на недвижими имоти в Макао.

И накрая, да не забравяме, че икономиката на Макао страда именно в движещите сектори: туризма и хазарта. Всъщност през февруари правителството наложи блокиране на всички казина в района, което доведе до загуба от над 900 милиона долара.

Какво можем да кажем, да се надяваме, че ситуацията ще се възстанови и че тази прекрасна област ще се върне към предишната си слава!

Търсене в Realigro

 

    сметка Realigro

    Информационен бюлетин

    • Twitter
    • Facebook
    • LinkedIn
    • Instagram
    2005-2024 REALIGRO REAL ESTATE LTD. All Rights Reserved - VAT Nr: 893969932
    Neikos Digital Agency
    1. Предпочитания

      Предпочитания За по-добро използване на сайта Realigro, настройте вашите предпочитания за език, валута, квадратни метри или квадратни инча.

      Задайте сега Да не се показва отново
    BB