Хърватия след Covid: ще се възстанови ли?

Всички погледи сега са насочени към това как Covid е променил коренно международните пазари на недвижими имоти. В период, когато изглеждаше, че закупуването на имот е безопасна инвестиция, пандемичната криза беше достатъчна, за да смени картите. Често сме давали преглед на напредъка на националната и европейската тухла. Опитвайки се да разберем къде си струва да инвестираме или като цяло как тази стъпка може да бъде положителна за нашето портфолио от интереси.

Днес решихме да поставим единствен случай под зоркото око на нашия екип. Тази на уникална земя, прекрасна, но която в момента изглежда е в затруднение. Говорим за Хърватия. Нека заедно да разберем как се движи тази страна, толкова завидна за натуралистичните си красоти. Нека започнем с данните за май. По време на така наречената фаза 2, Хърватия не беше изцяло въвлечена в реална неконтролируема спешна здравна ситуация. Всъщност говорим за малко над две хиляди случая, 80 смъртни случая и 1500 възстановявания (отново през май). Приблизително положителна ситуация в сравнение с много други европейски реалности, които са били главните герои на тази критичност на библейските измерения. И все пак идеалната държава, в която можете да инвестирате в недвижими имоти на спокойствие, изглежда се колебае. Сривът беше даден не толкова на здравния сектор, колкото на икономическия. И прогнозите със сигурност не предвещават нищо добро. Разбира се, тъй като трябва да се помни, че през същия период на миналата година Хърватия бе класирана за пета поредна година като нарастваща нация. И на туристическо ниво, но преди всичко благодарение на сектора на недвижимите имоти. Не е изненадващо, че тази земя страда много от тази извънредна пандемия.

Според декларираното от президента на Асоциацията на агенциите за недвижими имоти Ютарни Лист в този исторически момент в Хърватия продават само онези, които са принудени да го направят. Което означава, че фантомният балон за недвижими имоти може да е зад ъгъла. Не става въпрос просто за понижаване на цените. Но на застой, несигурен, практически спря. Много експерти в сектора твърдят, че вероятно рискът от балон вече е бил налице от известно време. Просто беше „буфериран“ от огромната туристическа вълна, която, разбира се, винаги е характеризирала тази нация. И във време, когато туристическият сектор също се оказа неизвестен фактор за националната икономика, не е изненадващо как се появи проблемът, ограничен до хърватската тухла.

Следователно, за разлика от други близки реалности, Хърватия реши да инвестира в борбата срещу извънредната ситуация в Ковид (която не се оказа толкова обременяваща в цифрово изражение) по отношение на защитата на икономиката. Как ще се развива пазарът на недвижими имоти? Ще се спука ли страховитият балон или все още има поле за надежда за хърватската тухла? Междувременно, преди да имаме нови новини, които да споделяме заедно, ви каним да следите нашия портал!

Търсене в Realigro

 

    сметка Realigro

    Информационен бюлетин

    • Twitter
    • Facebook
    • LinkedIn
    • Instagram
    2005-2024 REALIGRO REAL ESTATE LTD. All Rights Reserved - VAT Nr: 893969932
    Neikos Digital Agency
    1. Предпочитания

      Предпочитания За по-добро използване на сайта Realigro, настройте вашите предпочитания за език, валута, квадратни метри или квадратни инча.

      Задайте сега Да не се показва отново
    BB